Ook alle andere verwijzingen naar het rooms-katholicisme, namen van gebeden bijvoorbeeld, neemt Broens over. Ook in Broens' interpretatie speelt godsdienst een belangrijke rol. Met zijn interpretatie treedt hij zo buiten de gebaande paden dat hij volgens het nawoord nooit heeft kunnen promoveren. Het idee, of Broens' uitwerking ervan, dat Van den vos Reynaerde een verhaal is over een 'trickster', een dubbelzinnige bedrieger en profeet, dat in dialoog treedt met het genre van het heiligenleven vond in wetenschappelijke kringen weinig tot geen gehoor. Verschillende promotores (ze worden allemaal met naam en toenaam genoemd) wezen Broens' proefschrift af waardoor hij zich monddood gemaakt voelt. Van uitgeverij Voetnoot krijgt hij wel alle ruimte om het bestaande Reynaert-onderzoek te bekritiseren en zijn visie op het dertiende-eeuwse verhaal wereldkundig te maken. Volgens Broens speelt de schrijver van Van den vos Reynaerde een humoristisch, intertekstueel spel met het Johannesevangelie. In een volgend boek zal hij de verhouding tussen Reynaert en Johannes precies uit de doeken doen.

Reinaert de vos volledig verhaal e

reinaert de vos volledig verhaal 7

In de Koningskieldrechtpolder kun je kijken zover de horizon reikt. Bij het dorp Nieuw Namen zet je voet op Nederlandse bodem. Hier stap je het Land van Hulst binnen. Door een buitengebied met weilanden en af en toe een boerderij bereik je uiteindelijk de vestingstad Hulst. Stadswallen en poorten, nog in volle glorie te zien, moesten de stad eeuwen geleden beschermen tegen vijanden. Aan de Gentsepoort kom je Reynaert weer tegen. Ook op andere plaatsen en monumenten, daarvan zijn er veel in Hulst, duikt de vos regelmatig op. Streek-GR Waas- en Reynaertland lopen? De route is volledig geel-rood bewegwijzerd en is in twee richtingen te wandelen. De helft van het traject is onverhard, en maar liefst 65% loopt over verkeersvrije paden. De route is te downloaden op deze site. Hier vind je tevens meer informatie over de route. Reynaertbeeld in het centrum van Stekene Reynaert de Vos in een notendop Wie was de vos die je tijdens je wandeling over de route Streek-GR Waas- en Reynaertland zo vaak tegenkomt?

Reinaert de vos was erg interessant en leuk om te lezen, en eigenlijk ook vernieuwend, ondanks dat het in het oud-Nederlands is geschreven. Wij hadden nog nooit op zo'n manier een tekst gelezen en in het begin was dat best wel even wennen. Dit geeft het verhaal een heel andere sfeer, je krijgt namelijk echt dat middeleeuwse gevoel en leeft je helemaal in, in deze tijdperiode. Verder is het ook leuk dat het is geschreven in een soort gedichtvorm, waardoor het soms een beetje leek alsof het een kinderverhaaltje was. Dit komt ook vooral doordat de hoofdpersonages allemaal dieren zijn. Toch is dit verhaal alles behalve een kinderverhaaltje, want Reinaert de vos haalt vreselijke dingen uit. Hierdoor worden er verschillende dieren op Reinaert afgestuurd, wat niet altijd even goed afloopt… Ondanks de luchtige manier waarop het verhaal wordt verteld, zitten er toch wel een diepere gedachtes achter. Je leert hoe sommige mensen soms nog zó aardig tegen je kunnen zijn, maar achter je rug om je alleen maar gebruiken en/of in de maling nemen.

Willem, die Madocke maecte, keek tegen hem toch anders aan. De koning mag dan wel heel machtig zijn, slim is hij zeker niet en zijn trouwe volk illustreert dat in misschien wel het meest bekende dierenepos uit de literatuurgeschiedenis. De sluwe vos Reinaert, die de meest brute streken uithaalt, is de rest steeds te slim af. Niemand uit het dierenrijk krijgt hem te pakken, zelfs zijn neef Grimbeert de das wordt vakkundig bedrogen door Reinaert. Dat hadden ze toch niet verwacht bij het hof van Koning Nobel. Wanneer zij erachter zijn gekomen dat ze opnieuw bedrogen zijn, is Reinaert al lang en breed vertrokken. Persoonlijk vond ik het een erg mooi boek waar de standenmaatschappij in de middeleeuwen op originele wijze op de hak wordt genomen. Het boek gaat compleet tegen de zogenaamde ridderromans uit die tijd in, die juist alleen maar lovend waren over de koning. Ook voor de mensen uit die tijd moet dat een verademing zijn geweest: eindelijk een boek dat juist spot met de maatschappij. Kortom, een aanrader om eens te lezen, zeker ook voor middelbare scholieren!

Reinaert de vos volledig verhaal 14

  • Recensie: Het middeleeuwse verhaal over Reinaert... - Puur Literatuur
  • Het verhaal - REINAERT DE VOS
  • Waar is vitamin e c goed voor een
  • Reinaert de vos volledig verhaal 2
  • Chateau meiland 7 oktober 2019
  • Welke verf voor houten meubels
  • Help ik heb geen wimpers mehr informationen
  • Kenmerken | ReinaertdeVos.nl
  • Reinaert de vos volledig verhaal 10
  • Kun je een wasdroger liggend vervoeren

Tussendoor loop je door sfeervolle dorpjes. De kasseienpaden en elektriciteitskabels die hier boven de grond lopen, verraden dat je niet in Nederland bent. Ten zuidwesten van Antwerpen loop je langs de Schelde. In de vroege ochtend wandel je in een spookjesachtige sfeer met nevel boven het water en de omliggende weilanden. Halverwege de route ligt Sint Niklaas: de hoofdstad van het Waasland. Je loopt hier langs het grootste marktplein van België en langs monumentale panden. En heb je honger gekregen? Dan kun je hier in diverse bakkerijen Reynaertgebak krijgen. Dit wordt zelfs volgens een goed bewaard recept bereid door de Koninklijke Orde van Meesterbakkers. Na Sint Niklaas loop je verder door een landschap van akkers, bossen en populieren. Deze bomen kom je regelmatig tegen op de route. Vaak staan ze in rijen langs een kaarsrechte vaart of kanaal. De wind hoor je in deze rustige omgeving goed door de bladeren ruisen. De markering van de Streek-GR Waas- en Reynaertland Vestingstad in volle glorie Langzaam komt de grens met Nederland in zicht.

In het vossenhol wordt Cuwaert de haas vermoord en opgegeten. Zijn hoofd wordt in de tas van berenvel gestopt. De ram Belijn moet die aan de koning bezorgen en erbij vertellen dat hij "de brief" persoonlijk gedicteerd heeft. Als aap Botsaert, de hofklerk, de tas opent wordt het bedrog van de vos duidelijk. Firapeel de luipaard stelt voor om Bruun en Isegrim vrij te laten en hen voor eeuwig en altijd toe te laten de schapen te bejagen. Reynaert wordt vogelvrij verklaard. Dat is dan "sconinx vrede".

De vertelling over de sluwe vos Reynaert is een satirisch dierenverhaal, waarin de middeleeuwse samenleving een spiegel wordt voorgehouden. Het is een van de vroegste werken die in de volkstaal werden geschreven. In het verhaal zijn plekken in de omgeving van Hulst herkenbaar. De stad noemt zich dan ook de Reynaertstad. Beeld van Reynaert de vos in Hulst. (ZB, Beeldbank Zeeland, foto S. Jasperse) Volkstaal In de 13de eeuw werden in de Lage Landen steeds meer teksten in de volkstaal, het Nederlands, geschreven. Tot die tijd was Latijn de gangbare schrijftaal. Het Nederlands werd in die tijd Diets genoemd en bestond uit een groep onderling verwante dialecten, die zich vanaf de 7de eeuw waren gaan onderscheiden van de dialecten van het Hoogduits. De volkstaal raakte in de 13de eeuw in gebruik voor geschreven teksten in het bestuur en de rechtspraak en in de literatuur. 'Willem die Madocke makede' Ook Willem, de schrijver van Van den vos Reynaerde, schreef in het Nederlands. Hij noemde zichzelf 'Willem die Madocke makede', waarmee hij verwees naar een eerder werk van zijn hand, dat overigens niet bewaard is gebleven.

Reinaert de vos volledig verhaal 4

Vaart van Stekene, foto: Martine Goossens Het Waasland en het Land van Hulst, waar de route van 175 kilometer doorheen gaat, hebben charmante landschappen en veel cultureel erfgoed voor je in petto. De omgeving waar je doorheen wandelt, kreeg ruim 700 jaar geleden een belangrijke plaats in het middeleeuwse dierenepos 'Van den vos Reynaerde'. De streek heeft de vos in de loop der tijd in haar armen gesloten en wordt niet voor niets ook wel Reynaertland genoemd. Tijdens je wandeling kom je langs de route diverse verwijzingen naar dit wereldberoemde verhaal tegen, zoals beelden van Reynaert en banken met daarop de afbeelding van de sluwe vos. De jury van de Wandelroute van het Jaar-verkiezing roemde onder meer de manier waarop het verhaal in de route is verwerkt, net als de heldere beschrijvingen en bewegwijzering van de route. Het marktplein in Sint Niklaas, foto: Wikimedia - LimoWreck Grootste marktplein van België Vanuit Lokeren wandel je langs rivieroevers en over landbouwgronden van het Waasland.

reinaert de vos volledig verhaal 2

Naar het menselijke van de dieren in Van den vos Reynaerde is al veel onderzoek gedaan, maar over de bewerkingen voor kinderen is nog weinig geschreven. Jeltsje bekijkt vijf kinderboeken, waaronder Reinaart de vos van A. D. Hildebrand en het verhaal over Reynaert uit Simone Kramers Van Reynaart de vos tot Sint Brandaan. Ze onderzoekt op welke manieren de dieren precies zijn vermenselijkt en waar in het verhaal dat gebeurt. Ook probeert ze erachter te komen welke effecten de kinderboekenauteurs hiermee wilden bereiken. In de middeleeuwse Reynaert hebben de dierpersonages bijvoorbeeld menselijke kenmerken om de lezer een spiegel voor te kunnen houden. Is dit bij de bewerkingen ook het geval of hebben de kinderboekenauteurs een ander doel voor ogen?

Het voorschot dat Broens in het nawoord op zijn nieuwe boek geeft, maakt nieuwsgierig. De vertaling is ook zonder volledig nieuwe uitleg van het Reynaert-verhaal een knappe prestatie. Perfect is zij niet. Broens' dienstbaarheid aan Willems oorspronkelijke tekst leidt tot inhoudelijke precisie, maar ook soms tot weinig overtuigende enjambementen. Broens' soms wat gekunstelde oversprongen maken duidelijk dat ook soepele vertalingen als die van Eykman en Posthuma, die zich meer dichterlijke vrijheden permitteren – overigens zonder het verhaal geweld aan te doen –, hun bestaansrecht houden. Onwelluidend of houterig is Broens' vertaling overigens beslist niet. Het slot is bijvoorbeeld prachtig vertaald en representatief voor de kwaliteit van de gehele vertaling: Over die twee privileges kunt u Eeuwig, en dat vanaf nu, Door de koning vrij beschikken. Dit door u erin te schikken Dat u hem trouw zweert voor altijd. Met opzet doet hij u die tijd Nooit meer kwaad, welteverstaan. Dit biedt koning lion u aan.

Sun, 12 Sep 2021 19:28:42 +0000