Dat blijkt een meerderheid (63%) niet te weten. Terwijl een meerderheid van 72 procent aangeeft het wel belangrijk te vinden dat investeringen duurzaam en sociaal zijn. Eerlijk zijn met het geld is voor mij belangrijk en daarbij moeten geen mensenrechten geschonden worden Goede investeringen, goede dekkingsgraad Dat een meerderheid duurzaam en sociaal investeren belangrijk vindt, blijkt ook uit de verschillende overtuigingen die we de respondenten voorleggen. De grootste groep (32%) vindt dat hun pensioenuitvoerder sociaal en duurzaam moet beleggen, óók als de dekkingsgraad/inleg in gevaar komt. In dat geval moet de uitvoerder op zoek naar andere, sociale of duurzame bedrijven om in te investeren. Op de tweede plek (27%) komt de overtuiging dat een pensioenuitvoerder duurzaam moet beleggen juist omdat niet-duurzame bedrijven of bedrijven die mensenrechten schenden op de lange termijn een riskante investering worden. Dit soort investeringen vormen daardoor een gevaar voor de dekkingsgraad of inleg.

Hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot 2018

hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot en

Met de pensioenpot die we nú hebben, is er straks genoeg pensioen voor iedereen die nu werkt of heeft gewerkt. Dat hebben slimme mensen berekend. Geen tijd om te relaxen voor pensioenfondsen Ja, er zit wel voldoende geld in de pot, maar pensioenfondsen hebben wel wat zorgen aan hun hoofd. De waarde van de pensioenverplichtingen (wat ze nu en in de toekomst moeten betalen) is de afgelopen jaren harder gestegen dan het pensioenvermogen (het bezit). Dat komt vooral door de lage rente. Om straks genoeg geld te hebben, moeten de pensioenfondsen nu voorzichtig zijn met geld uitgeven. Dus gaan ze bezuinigen. Dat doen ze onder andere door de pensioenen niet aan te passen aan de prijsstijgingen. Mensen met een pensioenuitkering hebben hierdoor minder te besteden. Dit geldt ook bij Pensioenfonds Recreatie. Gelukkig zijn de vooruitzichten een stuk positiever dan een tijdje geleden. Verder lezen? Wil je weten over hoe Pensioenfonds Recreatie ervoor staat? Lees meer over de financiële resultaten.

En toch dreigen er vanaf volgend jaar pensioenkortingen. Premier Rutte doet mee aan het doemdenken. 'Die zegt bij de Algemene Beschouwingen dat de vermogens van de pensioenfondsen zijn verdubbeld, maar dat de verplichtingen zijn verdrievoudigd. Dus: kortingen op pensioenen kunnen niet worden uitgesloten. ' Weinig verstand Rutte zit er finaal naast, meent De Brouwer. 'Hij weet echt niet waar-ie het over heeft. En dat zie je bij veel politici. Rutte is historicus; hij heeft weinig verstand van de werking van ons pensioensysteem. De verplichtingen zijn niet verdrievoudigd, ze zijn ook niet verdubbeld, ze zijn onveranderd. Wat had Rutte moeten zeggen? Hij had moeten zeggen dat het vermogen weliswaar is verdubbeld, maar dat de contante waarde van de verplichtingen is verdrievoudigd. Dat is heel wat anders. ' En daarmee haken politici af, en de meeste journalisten ook. Graaien Het aparte is dat het ABP zelfs met een rekenrente van 0 procent de pensioenen zou kunnen indexeren, als de Nederlandse Staat niet tientallen miljarden uit de ABP-pot had gegraaid.

  • Hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot 6
  • Hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot google
  • 'Vermogen ABP gaat nooit op' - Binnenlands Bestuur
  • Hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot video
  • Gebruikte banden 225 40 r18 88v
  • Wanneer komt kissing booth 3 uic.fr
hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot 10

Hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot pdf

Australië (~$1, 9 biljoen; 138%) en Canada (~$1, 7 biljoen; 108%) completeren de top-vijf, waarna het eerste Europese land in de lijst Nederland is, met een totaal pensioenvermogen van ongeveer $1, 6 biljoen. Van de 22 onderzochte pensioenlanden heeft Spanje het laagste pensioenvermogen: $44 miljard en een BBP-aandeel van 3%. Daarmee heeft Spanje niet het laagste BBP aandeel, dat ligt in handen van China, met 1, 5% (en een totaal pensioenvermogen van $177 miljard). Nederland Het vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is de afgelopen tien jaar gestaag gegroeid, met gemiddeld 4, 2% per jaar (gemeten in $). "Het groeicijfer is gelijk aan het wereldwijd gemiddelde en ligt dicht in de buurt van rendementen op aandelen en obligaties in diezelfde periode", zegt Jacco Heemskerk, Head of Investment bij Willis Towers Watson. In verhouding tot het bruto binnenlands product steekt Nederland met het totaal pensioenvermogen met kop en schouders boven de andere landen (cijfer van 194%). Afgezet tegen het BBP is het volgens Heemskerk positief te noemen dat Nederland haar pensioenbeleggingen als percentage van het BBP heeft zien stijgen.

hoeveel zit er in de nederlandse pensioenpot facebook

De Vereniging Pensioenverlies daagt de Staat omdat hij miljarden bij het ABP heeft weggehaald en nooit heeft terugbetaald. Gevolg: de pensioenen worden niet geïndexeerd en straks worden ze nog gekort ook. Bejaarden die in de luren worden gelegd zijn gewild nieuws. Kijkers en lezers delen dezelfde emoties over een babbel- of bloedpriktruc: deernis ('die arme ouwetjes'), afschuw ('hoe durf je'), leedvermaak ('hoe dom kun je zijn'). Een traan voor de camera, een snik op de radio, een triest verhaal in de krant. 'Maar als 800. 000 gepensioneerden door de Staat via het ABP, het op één na grootste pensioenfonds in de wereld, jaar in, jaar uit met een rekentruc worden bestolen, dan kraait er geen haan naar', zegt de algemeen directeur van Pensioenverlies Rob de Brouwer (74). Angstdenken Pensionado De Brouwer krijgt al bijna tien jaar lang 70 procent van zijn laatste salaris. 'Dat pensioen is nooit geïndexeerd. De gemiddelde gepensioneerde bij het ABP is de afgelopen tien jaar daardoor maximaal 15.

Er doen heel wat negatieve verhalen over pensioenen de ronde. De komende tijd staan we stil bij een aantal van deze pensioenmythes. Over pensioenpotten die leeg raken bijvoorbeeld. Of dat je beter je pensioenpremie op een spaarrekening kan zetten. Hoog tijd om deze toch wel hardnekkige pensioenmythes te ontkrachten. Zijn de pensioenpotten over een paar jaar leeg? Nee, er zit meer geld dan ooit in de pensioenpotten. Het totale vermogen dat in Nederland gereserveerd is voor pensioenen bedraagt meer dan 1400 miljard euro. Over de laatste tien jaar is het pensioenvermogen gestaag gegroeid met gemiddeld 4, 2% per jaar. Dat geld is zowel bestemd voor degenen die nu met pensioen zijn als voor degenen die nu nog werken. Er is dus straks ook voor de huidige werkenden nog pensioen. Pensioenpot laten meegroeien met de stijging van de prijzen een stuk lastiger Het is wél zo dat door de lage rente de pensioenverplichtingen de afgelopen jaren harder zijn gestegen dan het pensioenvermogen. Daarom kunnen veel fondsen de pensioenen niet of maar gedeeltelijk aanpassen aan de prijsstijgingen (indexatie).

Daar staan twee dingen in die essentieel zijn voor deze procedure, want anders zouden we er niet aan zijn begonnen. Allereerst het antidiscriminatiebeginsel. Geld dat bestemd was voor ABP-ers is door de Staat onthouden aan het ABP en daarmee hebben ambtenaren, onderwijzers en militairen grotere offers gebracht dan andere beroepsgroepen. En dan het eigendomsrecht. Je mag in het algemeen belang onteigenen, maar dat mag niet zonder compensatie. De compensatie voor het snoepen uit de pensioenpot was de belofte dat het pensioen bij het ABP gegarandeerd welvaartsvast zou blijven. De Staat heeft die belofte gebroken. ' Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 21 van deze week (inlog)

Mon, 13 Sep 2021 04:16:05 +0000