Daarom pleit ir. Van Ootegehem voor automatische vloeistofverklikkers in deze lege ruimten. "Alles bij elkaar heeft men nog veel geluk gehad met de Herald of Free Enterprise, zegt hij. "Want stel je voor dat haar laadkleppen dicht waren. Het schip zou evengoed gekanteld zijn, maar het water zou langs de openstaande patrijspoorten en deuren binnengedrongen zijn. Dan zou er pas sprake zijn van een ramp, want niemand zou dan het grote schip hebben kunnen verlaten. In de onderste garagedekken zouden zich luchtbellen gevormd hebben die het schip nog verder omgekanteld zouden hebben" Herziening regels Er moet dus dringend werk gemaakt worden van een herziening van de IMO-regels voor dit type schepen. De leemten in de reglementen zijn al eerder aangeklaagd in een rapport over rampen met passagiersschepen van ir. E. Vossnack (gepubliceerd in juni 1986). "Maar het probleem is dat er bij IMO veel te veel rekening gehouden wordt met de belangen van de reders en de nationale economieën. Te veel veerboten zouden grondig moeten worden aangepast en dat kost te veel geld".

Herald of Free Enterprise - Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis

ik wil geen ruzie meer

5 maart 2019 Het is ondertussen al 32 jaar geleden. Op 6 maart 1987 mondde een routinetocht van de ferry Herald of Free Enterprise uit in een ware nachtmerrie. Net buiten de haven van Zeebrugge sloeg het noodlot toe en kapseisde de boot. 193 mensen kwamen om. De impact van de ramp is dertig jaar later nog voelbaar. Zo zijn de lessen van toen bijvoorbeeld bepalend geweest voor de ontwikkeling van Dringende Sociale Interventie (DSI) bij rampenhulpverlening. Dagelijkse routine eindigt in een catastrofe De Herald of Free Enterprise pendelde dagelijks tussen Calais en Dover. Op die bewuste 6 maart zorgde een opeenstapeling van technische en menselijke fouten voor catastrofale gevolgen. Amper enkele kilometers na het vertrek kapseisde het schip van 80. 000 ton in 90 luttele seconden. Voor 459 passagiers en 80 bemanningsleden werd het een race tegen de klok. Voor 193 van hen kwam alle hulp echter te laat en zij lieten het leven tijdens deze scheepsramp. De hulpoperatie die zich in geen tijd ontplooide was enorm: het bevrijden van alle opvarenden, het afvoeren van gewonden, het begeleiden van gestrande reizigers en vooral, het bergen en identificeren van de vele dodelijk slachtoffers.

Tripod analyse: Herald of Free Enterprise | Visie op veiligheid

Toch zitten honderden mensen als ratten in de val en dreigen om te komen door verdrinking of onderkoeling. 19. 35 uur Vissers die in de buurt rondvaren, zien als eerste dat de Herald in de problemen is gekomen en slaan alarm. Binnen het kwartier al komt een grootschalige reddingsoperatie op gang. Reddingswerkers zijn vrij snel bij de ferry. Ze moeten op de spekgladde romp kruipen om passagiers te kunnen redden. De eerste mensen die van het wrak worden gehaald, zijn vier vrachtwagenchauffeurs die buiten een sigaretje rookten toen de ramp voltrok. Algauw volgen echter ook de lichamen van de eerste dodelijke slachtoffers. 03. 30 uur De reddingsoperatie neemt uren in beslag. Ruim acht uur na het kapseizen worden nog drie Britse vrachtwagenchauffeurs uit de ferry gehaald. Een van hen heeft de aandacht van de reddingswerkers kunnen trekken door met zijn horloge op de wand te slaan. Het zijn de laatste mensen die levend van de Herald of Free Enterprise worden gehaald. Dan wordt het vloed en dat geeft een gevaarlijke situatie voor de duikers.

Ook zouden de officiers alcohol gedronken hebben, al is het niet ongewoon dat bemanningsleden op schepen tijdens hun rusturen iets drinken. Reddy De Mey Het kapseizen van de Herald of Free Enterprise was de tweede grootste scheepsramp in vredestijd in de Britse geschiedenis. Enkel het zinken van de Titanic wordt als een grotere ramp beschouwd. Voor België was het zelfs de grootste in haar wateren. Het verslag over de gekapseisde ferry is dan ook een stukje Belgische nieuwsgeschiedenis geworden. Oud-VRT-journalist Reddy De Mey maakte zijn bekendste stuk aan boord van de zinkende Herald. De Mey was de eerste journalist die voet aan boord van het schip zette en van daaruit verslag uitbracht. Maar De Mey's verslag bracht ook problemen bij de toenmalige BRT aan het licht. Tegen de tijd dat zijn beelden bij de BRT waren aangekomen en daar gemonteerd waren had de RTBF De Mey's beelden al uitgezonden. Het geklungel rond het verslag en het gebrek aan betrouwbare apparatuur leidde tot grote veranderingen bij de zender en zelfs tot het vervroegde pensioen van de toenmalige hoofdredacteur.

6 maart : Ramp met de Herald of Free Enterprise |

Hoe het ene toeval na het andere leidde tot de grootste ramp... (Brugge) - Het Nieuwsblad

De Herald of Free Enterprise was een Brits roll-on-roll-offautoveer dat op 6 maart 1987, vlak na vertrek naar Dover uit de haven van Zeebrugge, kapseisde. De ramp kostte 193 mensen het leven. De Herald of Free Enterprise werd in 1980 gebouwd bij Schichau Unterweser AG in Bremerhaven (Duitsland) en had een lengte van 131, 91 meter, een breedte van 23, 19 meter en een diepgang van 5, 72 meter. De maximumsnelheid was 22 knopen (41 km/h). Het schip was eigendom van rederij Townsend Thoresen die in januari 1987 gekocht was door P&O Ferries; de werknaam Townsend Thoresen werd een week na de ramp afgeschaft. De Pride of Free Enterprise (heet nu Oleander) en de Spirit of Free Enterprise (heet nu Anthi Marina) zijn zusterschepen. Oorzaak van de ramp Om 19. 05 uur, net na vertrek om zeven uur 's avonds, kapseisde het schip op ongeveer 6 kilometer voor de Belgische kust. Er was op dat moment tachtig man personeel aan boord en het schip vervoerde ongeveer 600 passagiers, 81 personenauto's, 3 bussen en 47 vrachtwagens.

  • Rembrandt tandpasta waar te koop
  • Keuken inclusief montage? Ontdek onze 7 voordelen.
  • 4g werkt niet na netwerkupdate | Tele2 Forum
  • Herald of Free Enterprise - Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis
  • 6 maart : Ramp met de Herald of Free Enterprise |
  • Jean claude van damme 1 1
  • Bloedtransfusie hoe vaak kan dat hotel
Sun, 12 Sep 2021 22:02:56 +0000