Geschreven bij Complot Tegen Amerika Pap Ik wist niet of ik moest lachen of plaatsvervangende schaamte toe moest laten toen ik de beschrijving van Het Complot tegen Amerika op de las. Deze begeleidende tekst suggereert dat het allemaal echt gebeurd is en dat het ook echt de familie van Philip Roth is die in het boek beschreven wordt. Is dit 'what if'-karakter van het boek opzettelijk uit de beschrijving weggelaten? Nee toch zeker? Een onbegrijpelijke fout dan? Niet voor iemand die de geschiedenis niet kent. En het moet gezegd: wie het boek leest krijgt wel een bijna-echt-ervaring. Ik kreeg er in ieder geval de kriebels van: Roth schrijft het allemaal zo op dat het heel aanemelijk is dat het zo had kunnen gaan. Angstaanjagend. Sterke punten zijn verder de vermenging van 'persoonlijke' geschiedenis met de politieke, de nauwgezette beschrijving van de joodse gemeenschap van Newark in de veertiger jaren en de typisch Amerikaanse vaart waarmee het verhaal geschreven is. Minpuntje: een aantal extreem lange zinnen met tangconstructies, die je wel drie keer moet lezen om ze te begrijpen (lijkt me niet de fout van de vertaler).

Het complot tegen Amerika - Boekhandel Riemer

  1. Hoe lang zijn champignons houdbaar van
  2. Het complot tegen amerika philip roth full
  3. Garnalen amuse in een glaasje youtube
  4. Wiskunde a of b test
  5. Het complot tegen amerika philip roth 2
  6. Het complot tegen amerika philip roth program
  7. Belkin boost up draadloze oplader 10w wit
  8. Het complot tegen amerika philip roth video

- Uitgave voor Knack Dertiende druk 2011 9789023426431 12e dr 2009 Vert. van The plot against America. - Boston: Houghton Mifflin, 2004 vert. [uit het Engels] Ko Kooman 1e dr. Nederlandse geb. uitg. : Amsterdam: Meulenhoff, 2004. - (Meulenhoff editie; 2119) 11e dr 2007 9e dr Meulenhoff, Amsterdam 2006 9029077735 uit het Engels vert. door Ko Kooman 1e geb. Nederlandse uitg. : 2004 1e dr 2004 902907597X Uittrekselbank We hebben 1 uittreksel(s) voor je gevonden in de Uit­treksel­bank. Je kunt de Uit­treksel­bank bekijken via de computers in je lokale Biblio­theek. Met je biblio­theek­pas kun je ook thuis inloggen. Bekijk in de Uittrekselbank

Het complot tegen amerika philip roth 2019

Toen luchtvaartheld Charles A. Lindbergh bij de verkiezingen van 1940 Franklin Roosevelt verpletterde, sloeg in elke joods familie in Amerika de angst toe. Lindbergh verweet de joden publiekelijk dat ze uit eigenbelang aanstuurden op een zinloze oorlog met nazi-Duitsland. Wat daarna gebeurde in Amerika vormt de historische achtergrond voor Het complot tegen Amerika, de confronterende roman waarin Philip Roth vertelt hoe zijn eigen familie overleefde tijdens de periode-Lindbergh. 'In deze herinneringen regeert de angst, een voortdurende angst. Natuurlijk kent elke kindertijd wel zijn verschrikkingen, maar toch vraag ik me af of ik als kind minder bangelijk zou zijn geweest als Lindbergh geen president was geworden, of als ik geen joden als ouders had gehad. ' Philip Roth is geboren 1933 in Newark, New Jersey. Met zijn boek Goodbye, Columbus, kwam hij voor het eerst in de schijnwerpers in 1959, waarvoor hij de Amerikaanse Book Award for Fiction ontving. Van zijn generatie is Roth een van de Amerikaanse schrijvers met de meeste prijzen.

Vier sterren dus. Spannend intrigerend Roth verbeeldt wat voor krachten los hadden kunnen komen als niet Roosevelt president was geworden maar een man met dubieuze motieven. Intrigerend, boeiend, soms ook huiveringwekkend. De nederlandse vertaling laat zich goed lezen.

Het complot tegen amerika philip roth english

Een zeer kunstig verhaal, boeiend van de eerste tot de laatste (ruim 400) bladzijden. Het bereikt echter nergens de intensiteit van bijvoorbeeld Nemesis, van dezelfde auteur. Niettemin zonder meer een aanrader. Dit boek zou iedere scholier moeten lezen, iedere student, ieder mens in ontwikkeling. De geschiedenis heeft onuitwisbare invloed op de manier waarop wij opgroeien. Als het net even anders was gelopen zouden we nu op een ander spoor zitten. Bij het lezen van dit boek bekruipt je het gevoel of je wel zeker weet hoe alles is gegaan: wat is de onomstotelijke werkelijkheid? Subliem geschreven. In dit 'What if'-verhaal vertelt Roth hoe anders de twintigste eeuw eruit had kunnen zien, als in 1940 niet Roosevelt maar Charles Lindbergh, de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen had. Lindbergh had antisemitische sympathieën en sluit in dit boek een alliantie met Nazi-Duitsland. Welke gevolgen dit voor het verloop van de oorlog en het lot van de Amerikaanse Joden had, wordt in 'Het Complot tegen Amerika' met genadeloze precisie door Roth verteld.

Zo ontving hij twee tweemaal de National Book Award en de National Book Critics Circle award. Maar liefst drie keer won hij de PEN/Faulkner Award. In 1997 won hij de Pulitzer Prize met zijn boek American Pastoral. In 2001 ontving Roth in Praag de Franz Kafka Prize. Zijn boeken spelen zich veelal af in zijn geboortestad, Newark, en vertellen het verhaal over het Amerikaans Joodse leven vanuit zijn alter ego Nathan Zuckerman. Dit ligt dichtbij Roth zelf, waardoor zijn humoristische boeken een sterk autobiografische kenmerk hebben. Philip Roth is overleden op 23 mei 2018.

Sun, 12 Sep 2021 21:33:08 +0000