Nieuws - 25 april 2019 Bij mensen met overgewicht is vaker sprake van een vitamine D-tekort. Ook hebben wetenschappelijke studies een verband aangetoond tussen een hoger BMI en een grotere kans op een vitamine D-tekort. Een Servisch onderzoek heeft onlangs gekeken of er ook een omgekeerde relatie is tussen de gemiddelde vitamine D-status en gewicht. Er is specifiek gekeken naar de link tussen een vitamine D-tekort en de gezondheid van hart- en bloedvaten, obesitas en het metabool syndroom. Verhoogde vitamine D-inname gewenst Uit het recente onderzoek blijkt dat mensen met een lage vitamine D-status, meer kenmerken van het metabool syndroom vertoonden. Een metabool syndroom wordt gekenmerkt door overgewicht, met vetopslag bij de buikorganen, hoge bloeddruk, diabetes en verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De uitkomst van de studie moet volgens de Servische onderzoekers de overheid aanmoedigen om een verhoogde vitamine D inname te adviseren, als onderdeel van de strategie om obesitas te managen.

Helpt vitamine D bij het afvallen? | Dieetrubriek

De opmerking van de gespreksleidster "baat het niet, dan schaadt het niet" is vaak gehoord. Zie ook de laatste regels van de bijgesloten LANCET publicatie, die ik aanbeveel. Pending results of such trials, it would seem uncontroversial to enthusiastically promote efforts to achieve reference nutrient intakes of vitamin D, which range from 400 IU/day in the UK to 600–800 IU/day in the USA. These are predicated on benefits of vitamin D for bone and muscle health, but there is a chance that their implementation might also reduce the impact of COVID-19 in populations where vitamin D deficiency is prevalent; there is nothing to lose from their implementation, and potentially much to gain. Het is de eeuwige discussie tussen de believers (op basis van cohort studies, Hill criteria en dergelijke, en uitgevoerd bij (matig) deficiënte populaties) en de non-believers die alleen maar in RCT's geloven. Maar dan moet je RCT's uitvoeren met initiële 25OH gemiddelden < 30 nmol/L en die moet je met een sterke lamp zoeken.

Het is essentieel om sterke botten te bouwen, om ons immuunsysteem te versterken en zou zelfs verschillende ziektes kunnen helpen voorkomen. Wat u misschien niet wist, is dat vitamine D een van de belangrijkste vitaminen voor uw gezondheid op lange termijn is. Een gezond vitamine D-gehalte betekent dus een verhoogde kans om gezond oud te worden. Er zijn verschillende voordelen van een optimaal vitamine D-gehalte zoals het helpen voorkomen van bepaalde ziektes en aandoeningen die vaak voorkomen wanneer we ouder worden: Ons mentaal welzijn: Vitamine D is een belangrijke schakel om ons mentaal goed te doen voelen. Lichttherapie, een manier om de niveaus van vitamine D in het lichaam te verhogen, wordt gebruikt bij de behandeling van mensen die lijden aan winterdepressie, schizofrenie, depressie en andere psychische stoornissen; Kans op kanker: Een voldoende dosis vitamine D zou een rol kunnen spelen in de preventie van sommige types kanker. Meer onderzoek is echter nog nodig. Immuunsysteem: Mensen met een laag vitamine D-gehalte zouden meer risico hebben om vatbaarder te zijn voor virussen zoals verkoudheid, griep en nu ook Covid-19.

Naast vetverbranding zorgt vitamine B5 er ook voor dat het hongergevoel langer wegblijft waardoor je minder snel de neiging hebt om te eten. Vitamine C Een gezonde dosis vitamine C is voor iedereen belangrijk, maar wanneer je last hebt van overgewicht is deze vitamine extra belangrijk aangezien het lichaam dan extra nood heeft aan vitamine C. Deze vitamine helpt namelijk met de vetverdeling in het lichaam, maar draagt ook bij aan gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Vitamine K1 Deze vitamine werkt preventief voor een aantal chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Vrouwen met een hoog gehalte aan vetweefsel hebben minder vitamine K1 dan vrouwen met minder vetweefsel. Dit komt doordat vetweefsel de vitamine vasthoudt waardoor het moeilijk op andere plaatsen in het lichaam raakt.

Zware mensen meer kans op vitamine D tekort | IVG

Lijkt me een prachtig voorbeeld van hoe je wél gezonder kunt zijn doordat je vet kwijtraakt, maar dat de weegschaal geen verschil aangeeft. Als we vervolgens kijken naar onderzoeken waarbij er méér vitamine D wordt ingenomen dan aanbevolen gebeurt er niets qua vetverlies. Dus meer is niet beter (dat weten we inmiddels allang hoop ik! ) (6) (7) (8) (9). Op dit moment wordt er nog gegist naar de reden van een vitamine D tekort bij mensen met overgewicht. Er wordt gedacht aan de volgende factoren: Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Mensen met meer lichaamsvet zouden misschien meer vitamine D nodig hebben om dezelfde bloed levels te krijgen als iemand met minder lichaamsvet (10) (11). Mensen met overgewicht zijn misschien ook minder vaak buiten (actief) en eten misschien ook minder voedingsmiddelen die verrijkt zijn met vitamine D (12). Dit zijn slechts vermoedens en theorieën die verder onderzocht moeten worden. Als je vermoedt dat je een vitamine D tekort hebt, is het verstandig om dit te laten controleren bij de huisarts.

Zo'n twee weken geleden had ik wederom bloed laten prikken in het ziekenhuis. Het was inmiddels weer een paar maanden geleden en het was weer tijd om te meten hoe het gaat met de testosteronwaarden in het bloed en de vitamine D, waar inmiddels een kuur mee was gestart. Lees verder → Naar mate ik mij ben gaan verdiepen naar de vaccinatie voor corona, of met wat ik zag binnen mijn werk als leerling verpleegkundige kwam er telkens één specifieke vraag voor mijzelf terug: Hoe is corona precies in effecten op het syndroom van Klinefelter? Ik heb daarover vragen gesteld binnen de netwerkgroepen in Nederland en internationaal gezien. En wat blijkt? In de vorige blog over het corona-vaccin schreef ik al: het is bijzonder lastig om antwoorden te vinden als het gaat in combinatie met zoiets als het syndroom van Klinefelter. Nadat ik eerder tevergeefs mijn vragen stelde bij het WIP-team van het werk geen antwoorden wist, mijn huisarts mij niet verder kon en tevens niet mijn eigen endocrinoloog-internist.

Weinig blootstelling aan zonlicht Bij onvoldoende blootstelling aan de zon wordt er in onze huid onvoldoende vitamine D aangemaakt en zal dit via de voeding aangevuld moeten worden. Gebruik van de prikpil De prikpil heeft botmassaverlies als bijwerking, waarschijnlijk door het verlagen van de vitamine D status. Hierdoor is de behoefte aan vitamine D verhoogd. De overgang Doordat het oestrogeengehalte tijdens de overgang omlaag gaat, vindt er meer botafbraak plaats en is de vitamine D behoefte verhoogd. Een lage inname van halvarine/margarine of bak en braad producten Eerder vertelde ik al dat halvarine, margarine en bak- en braadproducten de belangrijkste leveranciers zijn van vitamine D in onze voeding. Indien je deze producten niet of nauwelijks gebruikt is de kans groot dat je een vitamine D tekort hebt. Olie en roomboter bevatten geen of nauwelijks vitamine D. Inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Bij deze ziekten kan de opname van vet en dus de vet oplosbare vitamines verstoord zijn.

Vitamin e d tekort en overgewicht 1

  1. Déze 7 vitaminen zijn onmisbaar voor een goed figuur | Margriet
  2. Vitamines: een gewichtige kwestie - Vitamine Informatie Bureau
  3. Vitamin e d tekort en overgewicht youtube
  4. Aankomen Door Vitamine D Tekort - FITGIRLCODE
  5. 220 wetenschappers uit 33 landen pleiten voor wereldwijd verstrekken vitamine D tegen Covid-19 – Xandernieuws
  1. Duplo het grote bos kruidvat
  2. Mag een baby van 3 maanden water drinken
  3. Hoe maak ik jus zonder vlees op
Sun, 12 Sep 2021 15:54:29 +0000