1. Verhalen uit de griekse oudheid la

Als inleiding worden de belangrijkste begrippen en hoofdpersonen zeer duidelijk uitgelegd en gepresenteerd. Vanaf ong. 9 jaar. In het Nederlandse taalgebied hebben de broers Jan en Jaap ter Haar zich halverwege vorige eeuw veel met 'oude' verhalen beziggehouden. Hun producties zijn nog steeds de moeite van het lezen waard. Opvallend in deze oude verhalen vind ik de visie op noodlot en de tragiek van de held die zijn persoonlijke geluk ondergeschikt maakt aan de moraal en ethiek van zijn tijd. Keltische verhalen / Jan ter Haar Bevat onder andere Deirdre en de zonen van Usnach en De kinderen van Llir. Koning Arthur trilogie / Jaap ter Haar Deze bundel bevat Koning Arthur met zijn ridders van de Ronde tafel, het verhaal van Tristan en Isolde en de avonturen van de zoektocht naar de Graal van Perceval. Ridders en jonkvrouwen / Jaap ter Haar Bewerkingen van een aantal klassieke verhalen uit de vijfde en zesde eeuw:, Tristan en Isolde, Het Nibelungenlied, Lohengrin de Zwaanridder en Gudrun. Zeer de moeite waard, al was het maar omdat de plots van deze klassiekers in talloze hedendaagse verhalen en films met een vermomming weer tevoorschijn komen.

Verhalen uit de griekse oudheid la

  1. Griekse mythologie - Wikipedia
  2. Verhalen uit de griekse oudheid facebook
  3. Verhalen uit de griekse oudheid 2
  4. Top 10 | Klassieken voor kinderen
  5. Mythen en godenverhalen - Verhaaltaal.nl
  6. Bureau ISBN - Korte verhalen uit de Oudheid

Voorlezen vanaf ca. 8 jaar; zelf lezen vanaf ca. 10 jaar. Valkhof Pers, Nijmegen, Josephine Angelini Vervloekt Helen (16) woont met haar vader op een rustig eilandje. Als de familie Delos er komt wonen, lijkt die rust verleden tijd. Helen voelt een instinctieve haat voor zoon Lucas, gecombineerd met een vreemde aantrekkingskracht. 15 jaar. Science fiction, 399 pagina's, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, Amsterdam, 2015 Van Grote Beer en Orion het verhaal achter de sterren Verhalen uit de oudheid over de sterrenbeelden en hoe die ontstaan zijn. Met tekeningen in kleur. 12 jaar. 176 pagina's, 2008 Josho Brouwers Goden, monsters en helden de mythologie van de oude Grieken Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam, 2014 Verliefd Helen (16), Lucas en Orion zijn sinds hun confrontatie met Ares bloedbroeders, maar de twaalf Goden van de Olympus zijn weer vrij. Kan een nieuwe Trojaanse Oorlog afgewend worden? Vanaf ca. 15 jaar. Fictie 368 pagina's, 2017 Gustav Schwab Griekse mythen & sagen Ruim 130 klassieke Griekse goden- en heldenverhalen worden naverteld.

Aeneas Zijn nakomelingen stichtten de stad Rome. Volterraanse askisten en de Odyssee De kisten stonden op richels langs de wanden in onderaardse familiegrafkamers. Ajax Hij stond bekend om zijn grote kracht en moed. Paris herkend Zij onthult Paris' identiteit, en redt hem zo van de dood. Neoptolemos Neoptolemos was de zoon van Achilles Socrates - Wikipedia Socrates (4 juni 470 - 399 v. Chr. ) was de eerste van de drie invloedrijkste filosofen (naast Plato en Aristoteles) uit de Griekse oudheid. Griekse grafmonumenten Zoek de plaatjes op en het thema. Erg uitgebreid met zeer veel linken, foto's en tekst. Aphrodite De nimfen van de zee waren de eersten die haar ontdekten, GRIEKSE OUDHEID - Grieken - Andere pleinen Andere pleinen in deze categorie: GRIEKENLAND GRIEKENLAND - Kleurplaten Griekenland Waar begon de eerste grote beschaving in Europa? De Griekse bouwkunst De Oude Grieken waren goede bouwers. Cultuur Op cultureel gebied waren er 3 dingen belangrijk voor de Grieken: Goden, sport en toneel.

Besprekingen NBD Biblion Pluizer De verhalen uit de rijke schatkamer van de Griekse mythologie zijn al heel vaak en voor verschillende doelgroepen naverteld: we danken er onder meer de veel gelezen boeken van Gustav Schwab, Sophie Ramondt en S. J. Suys-Reitsma aan. In 'De tocht van de Argonauten' heeft Simone Kramer behalve het in de titel bedoelde verhaal nog vele andere bekende en minder bekende mythen, vijftig in totaal, genomen en die op haar manier gepresenteerd. Dit mythologie-boek is door de plezierig-directe verteltrant in de eerste plaats een leesboek; door de achterin het boek opgenomen woordenlijst is het ook bruikbaar als naslagwerk. Een opvallende plaats in dit boek wordt ingenomen door de talrijke illustraties in kleur van Els van Egeraat. Het beoogde publiek is dat van kinderen tussen de ca. 10 en 15 jaar. In deze herziene druk zijn de Romeinse godennamen vervangen door de bekendere Griekse. De tocht van de Argonauten Gonda Lesaffer, 22 januari 2015 Vijftig spannende verhalen heeft Simone Kramer gekozen uit de Griekse mythen en sagen: vanaf het ontstaan van de wereld tot de Trojaanse oorlog.

Voorbeelden hiervan zijn een tantaluskwelling, de doos van Pandora, een sisyfusarbeid, de achilleshiel, een oedipuscomplex, een elektracomplex, een augiasstal, een achillespees, een odyssee, een muze en een orakel (spreuk). Ook dragen heel wat planeten, sterren en andere hemellichamen namen uit de Griekse mythologie. Verhalen Een aantal van de verhalen, zoals die over een alles verzwelgende vloed, vindt men terug in andere mythologische- en geloofssystemen. Zowel in de Tenach / Oude Testament als door Plato wordt verteld over een ' zondvloed '. Ook zeer vroege mythen uit de Mesopotamische mythologie maken melding van dergelijk voorval. Een mogelijke verklaring is dat een dergelijke gebeurtenis inderdaad heeft plaatsgevonden en door mondelinge overlevering verschillende vormen heeft gekregen. Zie ook Griekse zondvloedverhalen en ontstaan van de mensheid in de Griekse mythologie. De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw en zijn geschreven door Hesiodos.

Mon, 13 Sep 2021 04:24:45 +0000